Gratis forsendelse på ordrer over 495 kr.
30 dages returret
Hurtig levering 🚚

Julekostumer | Julemænd, Nisser & Alfer

I denne kategori har vi samlet alt hvad vi har af julekostumer. Det vil naturligvis sige Julemandskostumer, nissekostumer og alfeudklædning. Men også sjove jule kostumer og de klassiske krybbespils kostumer som de Hellige 3 konge, Jonfru Maria, Jesus og mange flere.

  • Julemands kostumer til til både børn og voksne - fra toddler til XXXXL
  • Nissepiger og nissemænd - fra babynisser (3 mdr.) til str. XXl
  • Alfekostumer 

Skal du bruge nisseskæg, nissehuer eller andet tilbehør skal du kigge i kategorien jule tilbehør hvos vi har samlet alle disse sager så du let kan få overblik over det store udvalg.

 

Filter
Alfe instant kit

Alfe instant kit

139,00 DKK
%
Burlesque Kostume - Winter White

Burlesque Kostume - Winter White

159,00 DKK Før 265,00 DKK
%
Farverigt Alfekostume til Børn

Farverigt Alfekostume til Børn

119,40 DKK Før 199,00 DKK
Gråstribet Vest

Gråstribet Vest

139,00 DKK
Hætte julekjole
%
Jomfru Maria, Barn

Jomfru Maria, Barn

83,40 DKK Før 139,00 DKK
Julemandens Kåbe

Julemandens Kåbe

345,00 DKK
Julemandssæt

Julemandssæt

65,00 DKK
Miss Santa Claus

Miss Santa Claus

395,00 DKK
Miss Santa kostume

Miss Santa kostume

295,00 DKK

Julekostumer | Julemand, alfe- og nissekostumer

Julemandskostume

Julekostumer er efterhånden et vidt begreb men indbegrebet er naturligvis julemandskostumet som vi kender det fra diverse film og naturligvis børnenes julekalender.

Det klassiske julemandskostume, som traditionelt er båret af en ældre trind herre med stort hvidt skæg, er kendetegnet ved sin flotte postkasse røde farve og hvide kanter.

Hvad de fleste dog tænker over er det faktum at julemandskostumet som vi kender det i dag er designet af Haddon Sundblom for Coca Cola og stammer fra en reklamekampagne fra 1930’erne.

Men på trods af Coca Cola julemandens popularitet findes der andre udgaver af julemandens kostume. Ligesom der findes en række andre både klassiske og karakteristiske julekostumer hvoraf de mest anvendte i vores del af verdenen er; Nissekostumer & alfekostumer.

Andre julemandskostumer

Sankt Nicholaus (eller Sankt Nicolaj) var biskop i det fjerde århundrede og han er efter manges opfattelse den sande kilde til traditionen med at give børn gaver i hemmelighed. Samme Sankt Nicholaus var hovedperson i digteren Clement Clark Moore's digt fra 1822 der inspirerede Haddon Sundblom.

I forhold til julemandskostumerne er det dog mere interessant at julemandens tøj i mangle ortodokse og katolske lande er stærkt inspireret af den oprindelige biskop Sankt Nicholaus gejstlige klædedragt.

I Holland kaldes Sankt Nicholaus for Sinterklaas, og hans tøj har i den hollandske udgave af julemanden givet et helt andet kostume inspireret af kolonitiden i Caribien.

Men ringen sluttes her. For fejringen af Sankt Nicholaus under navnet Sinterklaas tog de Hollandske immigranter med sig til deres Amerikanske koloni New Amsterdam (Manhatten) og på den måde er Sinterklaas blevet til vores dages Santa Claus.

Nissekostumer

Nissekostumerne er primært brugt/kendt i det nordlige Europa i andre dele af verdenen bruges Alfekostumer. Før nisser blev det fortrukne begreb her i landet var ”fænomenet” også kendt som Alfe.

Men både Alfer og nisser er kendt som julemandens hjælpere og det er primært den kulturelle arv der bestemmer om Santa Claus for hjælp af nisser elle alfe…

Her i Danmark og det Nordlige Europa er Nisserne kendt og ”dyrket” som netop Alfe i lang tid før den moderne julemand kom ind i billedet. Nissernes oprindelige tøj (nissekostumer) er i vid udstrækning et spejlbillede af befolkningens egne klæder og bestod oprindelige af bukser i groft lærred, en grov trøje og en hue.

Først i nyere tid er nissekostumerne blevet en delvis kloning af julemandens tøj, om end i en mere simpel og tarvelig udgave.

Fortidens nisser bar ”kedeligt” tøj og det ses ofte gengives i jord- og træfarver. Altså udpræget brune og grålige nuancer.

Hollandske nisser derimod er langt mere festlige – og kva deres caribiske rødder,  oftes sorte i huden. Hollandske nissekostumer stærke farver, puf-ærmer og fjer i hatten.

Alfekostumer

Alfekostumerne er mere i tråd med den oprindelige udgave i forhold til farver og design.  I sin oprindelige form blev alferne opfattet som en personificering af det land og den natur, der omgav menneskene, dvs. den opdyrkede jord, gården og de naturressourcer, som hørte dertil.

I den nordiske folklore, udviklede alferne sig til forskellige former i de forskellige lande. De blev til en vis grad blandet sammen med dværgene og vætterne, og ligger til grund for folketroens nisser. 

Nutidens og dermed også de Alfekostumer som Festtema sælger, er typisk grønne med nuancer af gult og/eller brunt samt en nissehue lignende hat.

I andre lande ses mange og meget forskellig artede udgaver af alfekostumet men i modsætning til Julemands kostume er der ingen der har taget ”patent” på hverken nissekostumet eller Alfekostumerne.

e-market
Kategorier der matcher din søgning