Halloween tema | Halloween kostumer, pynt & dekoration

Festtema har Danmarks største udvalg af Halloween kostumer, Halloween pynt & Halloween dekoration og det hele er samlet i denne kategori. Skal du bruge et Halloween kostume anbefaler vi at du kigger i kategorien for Halloween kostumer og skal du bruge Halloween dekoration kigger du i den kategori osv. osv. Her er også engangsservice og alt muligt andet Halloween gear. 

Vi elsker Halloween og har fra hyggelige uhyggelige som er for de mindste. Til det rigigt uhyggelige for dig der ikke kan få det blodigt eller ulækkert nok.

Produkter

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Hvad er Halloween?

Oprindeligt var Halloween en overgangsfest mellem sommer og vinter. I ældre norrøn tradition og keltisk folketro er Halloween en nytårsmarkering, altså en ældgammel taksigelsesfest.

Traditionen, som oprindeligt hed Samhain, kan dateres næsten 3.000 tilbage i tiden til Irland, hvor Kelterne mente at netop den 31. oktober hvor alle ånder fra de som var døde i det foregående år, skulle videre til det næste liv. På denne rejse ville de døde, for en kort stund komme til live igen og skabe ravage mellem de levende.

Dengang var Kelterne bange for de døde, som på deres færd mod det næste liv, ville færdes iblandt dem. For at undgå dem var man som minimum nød til at bære maske hvis man skulle uden for blandt de rigtigt døde, eller endnu bedre; forklæde sig som død for ikke at blive taget med videre til det næste liv. Halloweenudklædning  var derfor før i tiden en ritual. Derfor er blandt de mest populære kostumer dødenkostume og manden med leen. 

Hvorfor hedder det Halloween?

I et forsøg på at udrydde den Keltiske tradition, valgte kirken i det 7. århundrede at gøre den 31. oktober til allehelgensaften.

Ifølge kirken valgte man oprindeligt denne dag for at give den hedenske tradition et Kristent indhold, men senere blev fejringen af Samhain helt forbudt.

Navnet Halloween kan spores tilbage til den Kristne kirkes ”Hallowmas” eller ”hellig-messe”. Som dækkede over hele tre forskellige helligdage: Allehelgensaften, Allehelgensdag og allesjælesdag. Sammenjhæng til den krisne tro ses også ved brugen af munke kostymer og den passende paryk

Hvor Allehelgesaften, som var flyttet til den 31. oktober oprindeligt hed ”All Hallow Even”. Det overnaturlige vil man i dag vise med uhyggelige detaljer, kontaktlinser eller passende sminke

Er Halloween slet ikke et Amerikansk fænomen?

Jo, Halloween som vi kender det i dag er et Amerikansk fænomen.

Men kun fordi Irske (Keltiske) emigranter, som dyrkede Samhain i smug bragte traditionen med sig til USA, hvor den langsomt er blevet moderniseret og tilpasset til det vi i dag kender som Halloween.

Den oprindelige Keltiske Samhain er således påvirket af både den Katolske kirkes Allesjælesdag, men også Mexicanske emigranters fejring af ”Día de los Muertos” og sikert også flere andre emigranters lokale skikke for at blive til vor tids Halloween. Fester og det mest fantasifulde bordpynt og service  skaber i dag en glad stemning. 

”De dødes dag” blev oprindeligt fejret den 2. november hvor afdøde forfædre og elskede inviteres ind i familiernes hjem, som er pyntet med skeletter og motiver der er relateret til kirkegård og død, for på den måde at få de døde til at føle sig hjemme og velkomne.Mange klæder sig ud med masker for at virke endnu mere skræmmende. 

Selv brug af græskar som Halloween lanterne er en Amerikansk nytænkning af en gammel Irsk tradition som bygger på et sagn om Jack O’lantern. I det Irske sagn brugte Jack ikke græskar til sin lanterne men en roe, men i USA havde man græskar og de var meget lettere at skære i end roer. 

I Danmark har vi også haft tradition for at lave roelygter, dog ikke i forbindelse med Halloween eller Allehelgensaften. Man brugte dem om efteråret til at skræmme hinanden, så igen er overlappet mellem traditioner til at få øje på…. Der findes i dag mange forskellige dekorationer til Halloween. Skeletter  af dyr og mennesker er i dag pynt til butik og privat. 

 
30