Helium | Ballongas | Helium til balloner

Helium til balloner eller ballongas som nogle også kalder det, er en relativt ufarlig gasart der er lettere end luft hvilket også er forklaringen på hvorfor heliumfyldte balloner stiger til vejrs.

Heliumen som vi sælger i engangsflasker er magen til den ballongas vi bruger når vi fylder kundernes folieballoner med helium i butikken i skovlunde. Så uanset om du skal bruge balloner fyldt med helium/ ballongas her og nu eller til din næste fest - så kan vi hjælpe. Husk helium på engangsflaske kan gemmes på samme måde som gas til grillen kan gemmes. Sørger du for at lukke ventilen på heliumflasken helt, så har du også ballongas til din næste fest.

Alle vores balloner, med undtagelse af vandballoner, er egnet til at blive fyldt med helium. Vores balloner er nemlig lavet af latex eller folie og det vil sige at heliumgassen ikke siver igennem så hurtigt som ved brug af de billigste gummiballoner..Samtidig har vi også et HiFloat i mange forskellige størrelser, så du kan fokre at selv latexballoner med helium kan holde sig svævende i op til 24 timer.

Produkter

Helium – meget andet end ballongas

Helium bruges til at fylde i balloner så de svæver og til at lave ”musestemmer”. Det er nok det, som de fleste umiddelbart ville tænke når snakken falder på gasarten helium, der rigtigt nok bruges til at fylde i ballonerne for at få dem til at svæve og ændre din stemme ved indånding.

Men helium bruges til mange andre formål end som ballongas og til fest og ballade.

Faktisk er helium en forholdsvis sjælden gasart og helium bruges som vigtigt element i både teknologisk og medicinsk udvikling og produktion og ikke kun som helium til balloner – og forskere lærer stadig nye ting om heliums besynderlige egenskaber og anvendelsesmuligheder. Heliums anvendelse i videnskaben er ekstremt vidtrækkende, men dens vigtigste funktion er til nedkøling

Helium som ballongas

Når du skal fylde dine balloner med helium er der både begrænsninger og fif du bør kende til. I nedenstående afsnit finder du relevant information om brugen af helium som ballongas og har du brug for mere inspiration eller information er du altid velkommen til at kontakte os. .

Latex balloner med helium holder sig ikke svævende mere end 4 - 6 timer, med mindre du også bruger eksempelvis HiFloat inden du fylder helium i ballonen. Så du kan IKKE bare pynte op med heliumfyldte balloner dagen før din barnedåb!

Du bør ikke "nøjes" med at lukke heliumfyldte balloner med "quick-lukninger" eller ballonsnor. Du bør istedet binde en normal knude så du er sikker på at ballonen holder 100% tæt. 

Helium i folieballoner kan omvendt holde folieballonen svævende  mere end 1 uge - bare folieballonen er lukket ordentligt så ikke ballogassen siver ud gennem "ventilen". Men omvendt hjælper det ikke på svævetiden at bruge Hifloat i en folieballon.

De små små folieballoner (op til 16" eller 41cm) som er mega populærer i bogstaver og tal kan IKKE svæve selv om du fylder dem med helium eller ballongas. Her er der simpelt hen ikke helium nok i ballonen til at ophæve vægten af selve folieballonen.

Forbruget af helium i en ballon stiger nærmest eksponentielt med størrelsen af en ballon. Det kommer oftest bag på folk at en 9" ballon indeholder 0,007kubikmeter helium, mens en 11" ballon indeholder næsten dobbelt så meget helium, nemlig 0,012kubikmeter helium.

Hvis du pynter med heliumfyldte latexballoner samme dag som fylder dem heliumen, så kan du "snyde" og puste lidt luft i ballonen før du fylder helium i!
- du skal som tommelfingerregel holder dig til maks 20% ilt og 80% helium.

Hvorfor svæver helium fyldte balloner?

Helium er en af de letteste og mindst ”tætte” af alle kemiske stoffer. Samtidig har helium en stabil kemisk struktur og størrelsen på et enkelt helium-atom er utroligt lille. Denne kombination betyder at helium har en meget lav densitet på kun 1/7 af luftens.

Så ligesom olie flyder på vand, vil en heliumfyldt ballon forsøge at ”flyde på ilt” og den svæver derfor opad i et forsøg på at komme oven på vores luft….

Helium – solens ”brændstof”

Helium har sit navn efter den græske gud ”Helios”, som var solens gud. Helium blev nemlig opdaget af astronomer 1868, mens de studerede gas absorptionslinjer" i farvespektret af sollys.

Helium udgør ca. 45% af solens masse, og dannes ved fusion af hydrogenatomer i Solen og andre stjerner og udgør ca. 23 vægtpct. af Universets masse.

Helium findes i begrænsede mængder på jorden, men er det næst hyppigste grundstof i universet kun overgået af hydrogen. Flere forskere peger på at jordens helium-depoter er ved at være udtømt og der findes ingen prisbillige alternativer til ædelgassen.

ADVARSEL: Leg ikke med helium når du fylder dine balloner!

Selv om helium hverken er bandfarlig eller eksplodere, så er der alligevel menesker der dør hvert år i Danmark som følge af leg med helium. Ved indånding kan helium nemlig forårsage kvælning og i værste fald død. Så selv om det lyder sjovt når du taler efter indånding af helium fraråder Festtema på det kraftigste en hver form for leg med denne potentielt farlige gasart. Mindre børn bør under ingen omstændigheder fylde heliumballoner uden opsyn af en voksen!

1