Fastelavnskostumer til 2021 | Fastelavnsudklædning & kostumer

Køb fastelavnskostumer til Fastelavnen 2021 lige her: Fastelavnsudklædning til både drenge & piger. Fastelavnstønder, fastelavnsris, børnemasker og naturligvis også pynt og dekoration til fastelavn. 

Besøg butikken i Skovlunde hvor ALLE fastelavnskostumerne som vises online også findes på lager. Læs mere om butikken i Skovlunde her.

Fastelavn 2021 byder på et par spændende nyhedder når det kommer til fastelavnsudklædning. Til Drengene er det især Fortnite udklædning som hitter, men også den sjove nye Sådan træner du din drage 3. Til pigerne er det mere de klassiske fastelavnskostumer som Anna & Elsa fra Frozen der hitter sammen med Disney prinsesserne.

Du kan også skabe dit helt eget Fastelavnskostume med brug af alle vores udklædningsdele; Briller, hatte, skæg m.m. som findes i børnestørrelser.

Produkter

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Fastelavn & Fastelavnskostumer

Moderne fastelavn er en rigtig børnefest med masser af kostumer, udklædning, fastelavnsboller, caco og slik. Festens højdepunkt handler om at slå katten af tønden og vinderen bliver kattekonge, mens nr. 2 bliver dronning.

Selv om fastelavn idag er børnenes fest, kommer man ikke uden om at det prindeligt var ægte og meget populær voksenfest med masser af alkohol, mad men også udklædning og tøndeslagning. Tøndeslagningen stammer fra dengang gårdens karle mødtes omkring gadekæret og "målte kræfter" ved at slå katten i tønden. 

At det netop er katten der skal slås af tønden hænger sammen med at den symboliserede ondskab. Selv om Fastelavn var festen der fejrede sidste chance inden den 40 dage lange faste, har højtiden helt traditionelt handlet om at bekæmpe ondskaben. 

Derfor slår man katten af tønden. Katten var et symbol på ondskab og ved fysisk at slå den ihjel i tønden, som man iøvrigt praktiserede langt op i 1800-tallet, så blev ondskaben bogstaveligt talt slået ihjel. 

Hvad betyder Fastelavn

"Fastelavn" stammer fra tysk: Vastel-avent, som igen kan oversættes til noget der meinder om fastelavn, nemlig faste-aftenen - som henviser til aftenen inden den kristne faste. 

Fastelavn ændrede sig dog hurtigt fra at være/varer en enkelt aften, hvor man fik lidt ekstra godt at spise og drikke, til blive regulært karneval, hvor man åd og drak og festede i flere dage.

I mange andre lande (især katolske lande) har kristendommen ikke annekteret navnet på den oprindelige tradtion. Her fejres kampen mellem vinter og sommer med et karneval. En sjov detalje for festlighedernes omdrejningspunkt er de samme: mad, fest og udklædning i kostumer og masker. Ordet Karneval stammer fra latin "carne vale", der betyder "farvel til kødet" altså igen en henvisning til den 40 dage lange faste, som starter lige efter fastelavn.

Fastelavn: En gammel tradition

Selv om fastelavnen har sit navn "Fastelavn" fra den kristne kirke, så kan traditionen og ikke mindst festlighederne spores langt tilbage i tiden. Som hedensk tradition har fastelavn oprindeligt været en vår- og frugtbarhedsfest der symboliserede kampen mellem vinter og sommer.

Fastelavnskostumer

Hvad enten der er tale om et karneval eller en fastelavnsfest så er nogle af de vigtigste elementer udklædningen; fastelavnskostumerne og fastelavnsmaskerne.

Selv om fastelavnskostumerne i dag er kendetegnet ved prinsesser, superhelte, ridder og idoler (børne fastelavnskostumer) så var fastelavnskostumerne til de voksnes fest oftest centreret omkring ting de frygtede, nemlig: Bjørne, ulve, djævle og andre farlige skabninger.

Fastelavnskostumerne blev nemlig brugt til at skræmme især børn og skrøbelige sjæle (kvinder) i lokalsamfundet.

Fastelavnsmaskerne var oprindeligt mest brugt i sydeuropa hvor fastelavnsfesterne, som vi nu ved hedder karneval, blev afholdt med smukt dekorerede masker som eneste udklædning.  

Flere steder i Italien, bedst eksemplifiseret ved karnevallet i Venedig, holder man stadig overdådige maskerader, hvor gæsterne kommer klædt, som adelen gjorde det, til maskeradefesterne tilbage i 1500-1700-tallet. Så her har man altså taget brugen af "fastelavnskostumerne" til sig for at ligne folk fra 1500 -1700 tallet velvidende at Karnevalsmasken egentlig var den oprindelige udklædning!

 

 

 
21