Fastelavn 2019 | Fastelavnsudklædning, tønder & dekoration

Køb alt til Fastelavn 2019 lige her: Fastelavnsudklædning til både drenge & piger. Fastelavnstønder, fastelavnsris, børnemasker og naturligvis også pynt og dekoration til fastelavn. 

Besøg butikken i Skovlunde hvor ALLE varer som vises online også findes på lager. Læs mere om butikken i Skovlunde her.

Fastelavn 2019 byder på et par spændende nyhedder når det kommer til fastelavnsudklædning. Til Drengene er det især Fortnite udklædning som hitter, men også den sjove nye Sådan træner du din drage 3. Til pigerne er det mere den klassiske udklædning som Elena fra Avalor, Ariana og som altid Anna & Elsa der hitter sammen med Disney prinsesserne men her er også sjove nyhedere som eksempelvis Flodhesten fra tegnefilmen dyrene fra Madagaskar. 

Produkter

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Fastelavn & Fastelavnskostumer

Moderne fastelavn er en rigtig børnefest med masser af kostumer, udklædning, fastelavnsboller, caco og slik. Festens højdepunkt handler om at slå katten af tønden og vinderen bliver kattekonge, mens nr. 2 bliver dronning.

Selv om fastelavn idag er børnenes fest, kommer man ikke uden om at det prindeligt var ægte og meget populær voksenfest med masser af alkohol, mad men også udklædning og tøndeslagning. Tøndeslagningen stammer fra dengang gårdens karle mødtes omkring gadekæret og "målte kræfter" ved at slå katten i tønden. 

At det netop er katten der skal slås af tønden hænger sammen med at den symboliserede ondskab. Selv om Fastelavns var festen der fejrede sidste chance inden den 40 dage lange faste, har højtiden helt traditionelt handlet om at bekæmpe ondskaben. 

Derfor slår man katten af tønden. Katten var et symbol på ondskab og ved fysisk at slå den ihjel i tønden, som man iøvrigt praktiserede langt op i 1800-tallet, så blev ondskaben bogstaveligt talt slået ihjel. 

Hvad betyder Fastelavn

"Fastelavn" stammer fra tysk: Vastel-avent, som igen kan oversættes til noget der meinder om fastelavn, nemlig faste-aftenen - som henviser til aftenen inden den kristne faste. 

Fastelavn ændrede sig dog hurtigt fra at være/varer en enkelt aften, hvor man fik lidt ekstra godt at spise og drikke, til blive regulært karneval, hvor man åd og drak og festede i flere dage.

I mange andre lande (især katolske lande) har kristendommen ikke annekteret navnet på den oprindelige tradtion. Her fejres kampen mellem vinter og sommer med et karneval. En sjov detalje for festlighedernes omdrejningspunkt er de samme: mad, fest og udklædning i kostumer og masker. Ordet Karneval stammer fra latin "carne vale", der betyder "farvel til kødet" altså igen en henvisning til den 40 dage lange faste, som starter lige efter fastelavn.

Fastelavn: En gammel tradition

Selv om fastelavnen har sit navn "Fastelavn" fra den kristne kirke, så kan traditionen og ikke mindst festlighederne spores langt tilbage i tiden. Som hedensk tradition har fastelavn oprindeligt været en vår- og frugtbarhedsfest der symboliserede kampen mellem vinter og sommer.

Fastelavnskostumer

Hvad enten der er tale om et karneval eller en fastelavnsfest så er nogle af de vigtigste elementer fastelavnskostumerne og maskerne. Selv om fastelavnskostumerne i dag er kendetegnet ved prinsesser, superhelte, ridder og idoler (børne fastelavnskostumer) så var fastelavnskostumerne til de voksnes fest oftest centreret omkring ting de frygtede, nemlig: Bjørne, ulve, djævle og andre farlige skabninger.

Fastelavnskostumerne blev nemlig brugt til at skræmme især børn og skrøbelige sjæle (kvinder) i lokalsamfundet.

Fastelavnsmaskerne var oprindeligt mest brugt i sydeuropa hvor fastelavnsfesterne, som vi nu ved hedder karneval, blev afholdt med smukt dekorerede masker som eneste udklædning.  

Flere steder i Italien, bedst eksemplifiseret ved karnevallet i Venedig, holder man stadig overdådige maskerader, hvor gæsterne kommer klædt, som adelen gjorde det, til maskeradefesterne tilbage i 1500-1700-tallet. Så her har man altså taget brugen af "fastelavnskostumerne" til sig for at ligne folk fra 1500 -1700 tallet velvidende at Karnevalsmasken egentlig var den oprindelige udklædning!

 

 

 
Udklædning og kostymer, festtema ideer, 80er fest, hollywood fest, polterabend pynt, afterski temafest, temafest pynt, temafest mexico, kostume ideer til voksne, temafest hawaii, temafest skovlunde, barbie kostume voksen, mad tema lande, havtema kostum