Gratis forsendelse på ordrer over 495 kr.
30 dages returret
Hurtig levering 🚚

28.12.2022

Pinatas - Sådan gør du

Hvad er en Piñata?

Piñata, Piñata, Piñata! 

En piñata er typisk en hul, farvestrålende figur, som er lavet i papmache. Den fyldes med alt fra konfetti, til slik og legetøj. Piñataer er en mere eller mindre fast del af byfester, fødselsdage og andre fejringer i Mexico. Her er det især børn, med bind for øjnene, der forsøger at slå hul på piñataen for at få fat i indholdet. 


Er Piñataen Mexicansk? 

Som indikeret ovenfor, er der mange fællestræk, i de forskellige traditioner på tværs af geografi og kulturer. Måske fordi de fleste kulturer efterhånden er et stort sammensurium af alle kulturer, kogt sammen over tid og under forskellige styreformer. Eller fordi vi mennesker grundlæggende er simple skabninger, der bruger fantasien med udgangspunkt i de ting der omgiver os og skaber "løsninger" med de tilgængelige redskaber der nu engang er, uanset hvor i verden vi befinder os. I hvert fald er det sikkert, at også Kineserne havde en lignende tradition med dyrelignende figurer, fyldt med korn, der blev slået i stykker som en del af deres måde at fejre det kinesiske nytår på. Hvis vi altså kan stole på Marco polo' beretninger om hans egne oplevelser i Kina dateret før 1300-tallet. Så spørgsmålet er om piñataen stammer fra Aztekerne i Mexico, Kineserne og solens rige eller et helt tredje sted. 


Sådan bruger du en Piñata 

Uanset hvor piñataen stammer fra, så er en pi super underholdning til en børnefødselsdag eller fest med Mexicansk tema. Brugen af en piñata er meget lig vores Fastelavn; man slår på piñataen efter tur, med en stav, indtil piñataen går i stykker og "godterne" falder ud. I praksis er der dog lige nogle ting du bør være opmærksom på og også en række "tricks" som forlænger legen og øger underholdningsværdien for alle. Sådan hænges Piñataen op Alle de piñatas Festtema sælger er udstyret med en plastik strip "øverst" på piñataen (på Æsel, Hest, Enhjørning og andre dyre- piñatas sidder den i nakken). Denne strip er til at hænge piñataen op i. Men husk at hænge piñataen højt, så det ikke er muligt for deltagerne at slå "ned" på ophænget - man skal slå på siden af piñataen. - slår man "ned" på ophænget rives ophænget løst, uden der går hul på piñataen.   


Sådan fyldes Piñataen 

Alle vores piñatas har et hvidt mærkat, der markerer et område (ca. 7-8cm i diameter) hvor der er hul i selve papmachen under silkepapiret. Skær et kryds, med en skarp kniv eller saks, i det hvide mærkat så har I mulighed for at fylde piñataen med lige det I har lyst til. Vi anbefaler at I ikke kun fylder piñataen med frugt eller andre tunge ting, da det øger sandsynligheden for at piñataens ophæng bliver revet løst før der bliver slået hul i piñataen. 


Tricks til Piñata-leg 

For det første skal I altid huske på, at piñataen skal hænge højt, så det ikke bliver ophænget der er piñataens svage punkt.  For det andet må I ikke bruge et bat eller en kølle der er for tung. Vi anbefaler en piñata stav. Den er helt rigtig i forhold til drøjde og så er den til med festligst dekoreret. Men man kan også bruge en gren eller et stykker elektrikerrør i passende længde (maks. 80cm.) 


Trick nr. 1

Hæng piñataen op i et "løst" reb, så en voksen kan hæve og sænke piñataen efter behov, når deltagerne skal slå. Så kan man både sikre sig mod slag på ophænget, men endnu vigtigere, man kan "fjerne" piñataen, så deltageren slet ikke rammer! 

Trick nr. 2

Giv deltagerne bind for øjnene, når de skal slå. Så er træfsikkerheden meget mindre, hvilket betyder at de voksne også kan deltage og legen forlænges væsentligt med masser af grin og gisp som bonus. - Brug eventuelt vores piñatamaske, så er det nemt at skifte fra deltager til deltager. 

Trick nr. 3

Snur deltagerne rundt umiddelbart før de skal slå, og efter de har fået bind for øjnene. Igen forlænges legen væsentligt og ungerne elsker at grine af voksne der rammer forkert, snubler eller bare ser fjollede ud.   


God fornøjelse.

e-market
Kategorier der matcher din søgning